Televizija Plus

DANAS SLAVIMO MARKOVDAN

Sveti Marko, praznik koji mnoge porodice u Srbiji slave kao svoju slavu, obeležava se samo dva dana posle Đurđevdana. Ovaj dan, koji pada 8. maja, nosi duboko ukorenjena verovanja i običaje koji sežu kroz vekove.
Sveti apostol Marko, jedan od četvorice jevanđelista, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji hrišćanstva kao prvi mučenik Aleksandrijske crkve. Stradao je ped mukama u Aleksandriji tokom vladavine cara Nerona, okrutnog progonitelja hrišćana.
Narodno verovanje vezano za ovaj praznik je bogato i raznovrsno. Prema tradiciji, ako je neko dočekao jutro na Đurđevdan u postelji mu je tog dana neko predao san, što bi moglo da rezultira dremkavošću i bolešću tokom cele godine. Kako bi se oslobodili te neprijatnosti, preporučuje se da se tog dana odspava, verujući da će se tako izbeći nedaće.
Osim toga, postoji verovanje da je Markovdan ključan za poljoprivredne aktivnosti. U pojedinim krajevima, smatra se da je najbolje početi sa sađenjem kukuruza nakon Markovdana, dok se kupus sadi u isto vreme kako bi dobro rodio. U nekim mestima, Sveti Marko se proslavlja pod nazivom Marko Gradobija, a tada se ne sme raditi kako bi se izbegle nepogode koje bi mogle uništiti useve i stoku.
Današnji dan, poznat i kao Mistrovdan, posebno je važan za kovače, koji veruju da će im bog doneti uspeh u njihovom zanatu ako tog dana ne rade.

0 komentara

Napišite komentar