O projektu


U vreme letnje turističke sezone, od 21. juna do 01. septembra, u okviru „Banjskog zabavnog leta“, svakodnevno se održavaju brojni kulturno-zabavni sadržaji: pozorišne predstave i monodrame u izvođenju poznatih pozorišnih trupa iz cele Srbije, dečije predstave, nastupi akrobata, žonglera, mađioničara, pantomimičara, gostovanja kulturno-umetničkih društava, nastupi plesnih grupa, gostovanja poznatih pevača i bendova, letnji bioskop, stručna predavanja, književne večeri i dr.

Na teritoriji opštine Sokobanja, postoji veliki broj crkvi i manastira. U samom centru grada nalazi se crkva Svetog Preobraženja.

Ideja opštine Sokobanja da toplotnom pumpom na geoternalnu vodu zameni kotlarnicu na ugalj koja greje dve lokalne škole, jedno je od 16 inovativnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije privrede i društva, koje je dobilo finansijsku podršku Evropske unije u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Šesti po redu Dan nauke i inovacija održan je u bioskopu Moravica u Sokobanji. Ovom prilikom, prisutnima se obratila dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i dr Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja.

Sokobanja se nalazi u kotlini između Timočkog i Moravskog basena, na 400 metara nadmorske visine. I baš zato što je okružena sa svih strana planinama – Ozren, Rtanj, Devica, Bukovik, Sokobanja je proglašena prvom ekološkom opštinom u Srbiji, deklaracijom 1992. godine. Prisustvo pozitivnih i negativnih jona u vazduhu prepunom kiseonika i odsustvo jakih vetrova ima povoljan uticaj na čovekov organizam, tako da banjski gosti vrlo brzo po dolasku osete neopisivu razliku između velikog grada i ove fabrike čistog vazduha.

Tokom 2023. godine u Sokobanji otvoren je potpuno nov sportskikompleks u omiljenom sokobanjskom naselju - Čarina. Ova inicijativa je rezultat zajedničkog napora Opštine Sokobanja, Turističke organizacije Sokobanja, Sportsko-rekreativnog centra "Podina" i Javnog preduzeća "Zelenilo", a rezultat je još jednog divnog mesta gde će deca, mladi i svi ljubitelji sporta moći da se okupe, druže i aktivno provode svoje slobodno vreme.

O brojnim projektima i infrastrukturnim radovima u Sokobanji govorio je predsednik opštine Miodrag Nikolić i naglasio da će se i u narednom periodu akcenat stavljati na poboljšanje uslova života i razvoj turizma.

U Sokobanji je tokom 2023. godine otvoren bioskop "Moravica" kao i plato u centru grada koji je poneo ime dramskog pisca i reditelja Dušana Kovačevića.