O projektu

Kroz projekat ČARAPANSKO SRCE KRUŠEVCA projektni tim će se truditi da poznati Kruševljani (glumci, prosvetari,zdravstveni radnici, političari, sportisti, automehaničari...) govore o svom omiljenom mestu u gradu. Kultih mesta u Lazarevom gradu i okolini ima mnogo ali svako od stanovnika ovog grada pod Bagdalom ima svoje omiljeno kojem se uvek vraća i za koje ga vežu posebne uspomene. O tim mestima a ujedno i o sećanjima trudićemo se da kroz desetominutne reportaže predstvimo lepote grada kao i karakteristike i manire ljudi koji žive u njemu.


Kuća Simića spada u najstarije građevine u Kruševcu. Nalazi se u samom centru grada, na Trgu kosovskih junaka. Pregršt uspomena iz ovog zdanja sa sobom nosi Kruševljanka , kustos Narodnog muzeja Zorana Kovačević Drašković.

Kruševačko pozorište jedna je od najstarijih ustanova kulture u Kruševcu koja je pod ovim imenom osnovana 29. marta 1946. godine. Dugogodišnji upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić otkrio nam je da je po njemu srce Kruševca upravo pozorište te nas je poveo u obilazak ove ustanove.

„Svečanosti slobode“ preteča su današnjih „Vidovdanskih svečanosti“ u gradu Kruševcu. Sve je počelo 1965. godine a manifestacija je počinjala kod Spomenika kosovskim junacima gde bi najčešće bila svirana kompozicija „Kosovski boj“. Svečana povorka bi u miru hodala do Slobodišta gde bi se obavilo paljenje prometejskih vatri, izgovorio tekst iz Eshilovog „Prometeja“ i tako počele svečanosti. Svetlana Đurđević, portparol Kruševačkog pozorišta Kruševljanima je dobro poznata ličnost a bila je i sama učesnik svečanosti. Ona se prisetila dana kada je bila lučonoša a kasnije i kada je mlađe naraštaje obučavala za ovu veličanstvenu ulogu.

Manastir Svetog Luke je smešten na blagom uzvišenju iznad sela Bošnjana, blizu Varvarina. Prema narodnom predanju,prvobitni manastir sagrađen je u vreme kneza Lazara , krajem 14. veka. Saborni hram posvećen Svetom apostolu Luki je osveštan 21. jula 1996. godine. Kroz obilazak ove svetinje povela nas je prim. dr Hadži Slavica Kulišić.

Bagdala,brdo iznad samog grada godinama je već sinonim. Omiljeno šetalište Kruševljana. Sa Bagdale vidi se prelepa panorama grada. Profesor fizičke kulture Osnovne škole "Dragomir Marković" , sportski komentator i voditelj Danijel Dačić poveo nas je u šetnju upravo po Bagdali.