O projektu

Kako su mediji glavni instrumenti kreiranja javnog mnjenja nastojaćemo da nizom od 9 petominutnih priloga i reportaža, radimo na promociji narodne kulturne baštine, a poseban akcenat stavićemo na mogućnost korišćenja folklornog nasleđa u turističkoj ponudi opštine Ćićevac kao i na promociju naivnog slikarstva jer sa teritorije opštine Ćićevac potiče najpoznatiji slikar naivac ne samo u Srbiji već i u čitavom svetu. Ciljna grupa našeg projekta biće upravo slikar-naivac, umetnički rukovodioci i članovi kulturno - umetničkih ansambala kao i stanovnici koji se bave očuvanjem starih zanata i tradicionalnih kulinarskih specijaliteta.


U Kulturnom centru Kruševac predstavljena je najnovija knjiga Ljiljane Pavlović Ćirić „Bajka o Prijezdi i Jelici“. Knjiga je nastala pre par godina za potrebe školskog teatra poznatijeg pod nazivom FEŠT i čuva sećanje i značaj jednog veoma bitnog kulturnog spomenika a to je Kula Todora od Stalaća. Prema rečima autorke knjiga se oslanja na narodnu poeziju, u pitanju je drama u stihu sa fantastičnim elementima i predstavlja dar zavičaju.

Iz grada Stalaća, nadomak Ćićevca, dolazi nam priča o Vojvodi Prijezdi i njegovoj vernoj ljubi Jelici. Ovaj vojskovođa, opevan je u srpskom narodnom stvaralaštvu, a uskoro bi trebalo i da dobije svoj spomenik, nadomak svog utvrđenja u Stalaću.

Rukovodstvo Ćićevca je odlučno i spremno da ovaj kraj, bogat kulturno – istorijskim nasleđem i turističkim potencijalom oživi i približi posetiocima. 25 godina , u podnožju Kule Todora od Stalaća, održava svake godine na praznik svete Trojice održava se manifestacija „Morava nas voda od’ranila”.

Narodna biblioteka Ćićevac svoje delatnosti ostvaruje kroz raznovrsne sadržaje i poslove od kojih se kao posebne celine izdvajaju: poslovi na nabavci i obradi bibliotečke građe, rad sa čitaocima u pozajmnom odeljenju (Ćićevac i Stalać), opšti i računovodstveni poslovi, tehnički poslovi, sport i rekreacija, poslovi filmske produkcije, poslovi na organizaciji kulturnih i zabavnih aktivnosti: scensko-muzička delatnost, kulturno-umetnički amaterizam, likovno i književno stvaralaštvo informisanje i edukacija, realizacija programa i manifestacija po Mesnim zajednicama i realizacija manifestacija čiji je pokrovitelj Skupština opštine. U okviru ustanove deluje: KUD “Moravac“ sa preko 100 članova, koje je 2012. godine obeležilo značajan jubilej – 50 godina rada, Amatersko pozorište Ćićevac i sada Plesna škola „Radost“.Zaposleni i saradnici nastoje da se kulturni okviri stalno proširuju, a politika ustanove se zasniva na pravilu da smo tu radi zadovoljavanja potreba naših građana.

Jedan od potencijala opštine Ćićevac kada su kako kultura tako i turizam u pitanju jeste svakako Mojsinjska Sveta gora sa preko 70 manastira i crkava iz ranog srednjeg veka. Od Zorana Anđelkovića saznali smo kakve tajne krije ova sveto mesto koje se prosire na 150 kvadratnih kilometara.

U opštini Ćićevac, u blizini Stalaća nalazi se srednjovekovna tvrđava Stalać. Građevina je smeštena na obroncima Mojsinjskih planina, koja je brojala 70 srpskih manastira i crkava, a za nju se vezuje veliki broj priča i legendi. O samoj kuli, njenom značaju za ovaj kraj, kao i o manifestacijama koje se tu organizuju, za emisiju “Putevima kulture kroz Ćićevac” govori Dragan Čapkunović, predsednik udruženja “Pod Krilima Arhangela”.

Jedan od najpoznatijih umetnika ćićevačkog kraja savakako je Zoran Anđelković slikar naivac koji je kroz emisiju „Putevima kulture kroz Ćićevac“ predstastavio svoj rad ali i naivno slikarstvo kao granu umetnosti koja je počela da se razvija davne 1939. godine.

Manifestacija "POD KRILIMA ARHANGELA" u Stalaću realizuje se dugi niz godina. U okviru projektnih aktivnosti, ekipa Televizije Plus propratila je rad likovne kolonije u okviru manifestacije i razgovarala sa organizatorima i učesnicima.

Putevima kulture kroz Ćićevac ekipa televizije Plus došla je i do Gradske kuće gde je sa predsednicom opštine, dr Mirjanom Krkić razgovarala o aktuelnim projektima, manifestacijama i ulaganju u kulturu. Iz razgovora saznali smo kakve planove ima Opština za razvoj turizma u ovom kraju, šta će se raditi sa Mojsinjskom Svetom gorom, gde će biti Zavičajni muzej i kakve su šanse da Ćićevac postane prestonica kulture.