O projektu

U okviru trajanja projekta, ADD PRODUCTION je emitovao 4 emisija koje su tretirale temu ekologije, a koje su u sebi sadržale prikupljene podatke sa terena o rasprostranjenosti ideje organske proizvodnje u opštini Trstenik, kao i o potencijalima njenog razvoja u ovom kraju. Isto tako, realizacijom projekta ukazalo se na procese koje je potrebno sprovesti i tehnologije koje je potrebno implementirati u poljoprivrednu proizvodnju kako bi se ona nazvala organskom. Takođe, tokom emisija radilo se na podizanju svesti o značaju organske poljoprivrede po zdravlje ljudi, edukaciji poljoprivrednika i građana, a uz pomoć poljoprivrednih stručnjaka. Projektni tim nastojao je da ukaže na nedostatke u vidu manjka organskog semena i zaštitnih sredstava, nedovoljne podrške nadležnih, potrebama harmonizacije standarda, sertifikacije, marketinga i jakog tržišta.


U poslednjoj emisiji posetili smo porodičnu kompaniju ”BIOFOODEX“ koja se bavi preradom voća i povrća po domaćim recepturama.

U ovoj emisiji pričali smo sa pčelarima iz Pčelarske zadruge Roj iz Trstenika o tome kako se prelazi na organsku proizvodnju meda, sa kojim izazovima su se suočavali i da li je profitabilno baviti se pčelarstvom.

Koliko traje period konverzije sa konvencionalne na organsku proizvodnju, kako doći do sertifikata, kako razlikovati organske od ostalih poljoprivrednih proizvoda i koje sve uslove treba ispuniti da bi se bavili organskom proizvodnjom, otkriva Nemanja Konstantinović iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kruševac.

Sa kojim poljoprivrednim potencijalima opština Trstenik raspolaže, koliko opština pomaže poljoprivrednicima i koliko na ovoj teritoriji ima proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom, razgovarali smo sa predsednikom ove opštine, Aleksandrom Ćirićem.

Šta je organska proizvodnja, zašto je sve popularnija u Srbiji i na kojim principa se zasniva, razgovarali smo sa Goricom Cvijanović, redovnim profesorom na Fakultetu za biofarming, Bačka Topola.