O projektu

Kruševac je kao svoju prestonicu podigao knez Lazar 1371. godine. Grad je u to vreme postao privredno i kulturno središte Srbije, mesto iz koga se rukovodilo i koje je davalo inicijativu za organiuaciju države. Turci su Kruševac porobili 1454. a od njih je oslobođen 1833. godine. Posle oslobođenja grad je počeo naglo da se razvija, napreduje i postane jedan od najvećih regionalnih centara tadašnje Srbije. Kruševac i danas ide uzlaznom putanjom a realizacijom ovog projekta nastojaćemo da gledaocima a posebno mlađoj populaciji približimo kako se Kruševac razvijao kroz vekove i kako će grad na čelu sa rukovodstvom i ustanovama obeležiti veliki jubilej – 650 godona postojanja.

U susret jubileju krenulo se 2020. godine i to rekonstrukcijom glavnog gradskog trga čiji su radovi uveliko u toku a završetak je planiran za maj mesec.

Grad Kruševac, odnosno Komisija za sprovođenje postupka za podizanje spomenika, spomen obeležja i izadu murala raspisala je Konkurs za izradu idejnog rešenja skulpture knezu Lazaru. Spomenik, sa čijim podizanjem se sredinom novembra prošle godine saglasila Skupština grada nalaziće se na Starom aerodromu, a trebalo bi da bude otkriven na Vidovdan ove godine kada Kruševac i obeležava 650 godina od osnivanja.

Vidovdan je svakako najznačajniji praznik za grad Kruševac – dan pogibije kneza Lazara u borbi za očuvanje svoje države i naroda. Grad Kruševac godinama unazad obeležava vidovdanske svečanosti koje traju tokom juna meseca. Ove godine, nadamo se da će i epidemiološka situacija to dozvoliti , sve aktivnosti biće još bogatije i svečanije. Projektni tim nastojaće da desetominutnim reportažama prikaže sve pojedinosti sa svečanosti – kako iz sveta infrastrukture, privrede, kulture , sporta …


Grad Kruševac 14. oktobra obeležio je veliki jubilej – 77 godina od Dana oslobođenja grada u II svetskom ratu a takođe, obeležio je i 15.oktobar, Dan oslobođenja u I svetskom ratu. Tog dana delegacije Gradske uprave, Rasinskog okruga, boračkih udruženja i organizacija, položile su cveće na više spomen-obeležja u gradu. Kruševac je posetio ambasador Slovačke Njegova Ekselencija Fedor Rosoha koji je održao sastanak sa rukovodstvom Grada i razgovarao o budućoj privrednoj saradnji kojom bi bile obuhvaćene kompanije „14. oktobar“ i „Trajal“. Organizovana je i tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi na kojoj je prikupljeno čak 127 jedinica krvi. Obeležavanje ovih važnih datuma završeno je Svečanom akademijom u Kruševačkom pozorištu na kojoj je uručeno novoustanovljeno priznanje „Zahvalnica grada Kruševca“ Kulturno umetničkom društvu ,,14. oktobar“ i njegovom dugogodišnjem rukovodiocu i koreografu Draganu Nikoliću.

U čast jubileja, na sam dan Vidovdana izvedena je Prva srpska opera Stanislava Biničkog "Na uranku" a u realizaciji Kulturnog centra i Kruševačkog pozorišta. Opera je premijerno izvedena na platou ispred Kuće Simića u prisustvu brojne publike a zadovoljstvo i čast da režira Prvu srpsku operu pripalo je Dragoljubu Bajiću.

Učešće u obeležavanju Vidovdana i 650 godina od osnivanja grada uzela je i Narodna biblioteka Kruševac realizacijom brojnih aktivnosti edukativnog karaktera.

U godini jubileja u Kruševcu je počela dogradnja vrtića Golub mira i Labud čime će Predškolska ustanova imati na raspolaganju još 160 mesta u pomenutim vrtićima za boravak najmlađih Kruševljana.

U Kruševcu se u ovoj 2021. godini - godini jubileja dosta radilo i ulagalo kako u putnu infrastrukturu tako i u mnoge druge projektne od velikoj značaja za grad. Radiće se i u narednom periodu najavio je Ivan Anđelić načelnik Gradske uprave grada Kruševca.

Na Vidovdan 28. juna 2021. godine održana je svečana sednica Skupštine grada, na kojoj su tradicionalno dodeljeni Vidovdanska nagrada, plakete i priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacijama. Ovogodišnji dobitnik najvišeg priznanja je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, za dosledno, časno i odgovorno obavljanje državnih poslova i izuzetan doprinos privrednom razvoju Republike Srbije i grada Kruševca.

Na predlog Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Skupština donela je Odluku o dodeljivanju priznanja „Zahvalnica grada Kruševca“ povodom obeležavanja 650 godina od osnivanja grada Kruševca. O tome ali I o drugim aktivnostima u godini jubileja govorio je predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević.

U godini jubileja, 650 godina od osnivanja grada u Kruševcu se uveliko radi i na sportskoj infrastrukturi čime naš grad postaje pravi sportski centar. Pored otvaranja terena za boćanje, tjubing staze, postavljanja mobilijara za decu počela je i izgradnja fudbalskog terena FK Jedinstvo. Celokupan kompleks stadiona Jedinstvo prostiraće se na 3,1 hektar i biće jedan od savremenijih u ovom delu Srbije. Imaće preko hiljadu sedišta na istočnoj i zapadnoj tribini sa pratećim sadržajima, stazu sa četiri atletske trake, reflektore za odigravanje večernjih utakmica, teren 100x64 metara sa veštačkom travom. Pored ovoga pomoćnik gradonačelnice za omladinu I sport Vladimir Petrović najavio je realizaciju I drugih projekata koji su od značaja za Kruševac.

U okviru obeležavanja jubileja ,650 godina od osnivanja Kruševca, Kruševac je dobio još jedan spomenik knezu Lazaru i to na Starom aerodromu. Monument je delo Borisa Stajkovca i Tome Komatine. Postament je visok 10,5 metara, sam spomenik je 4,2. Spomenik je poklon Kluba privrednika gradu Kruševcu a ideja za podizanje spomenika je bivšg gradonačelnika Bratislava Gašića.

U godini obeležavanja veoma značajnog i velikog jubileja - 650 godina od osnivanja Kruševca, značajno je podsetiti se kako je grad nastao, kako je izgledao i razvijao se od 1371. godine pa do 20 veka, a eksponati u Narodnom muzeju najbolje svedoče o tome. O istorijatu muzeja i grada, kao i o stalnoj postavci govorila je istoričarka umetnosti Natalija Topličanin.

Na novom kruševačkom aerodromu Rosulje , na visoravni iznad Parunovca u toku je izgardnja poletno-sletne staze,kojom se zaokružuje kompletan projekat izgradnje aerodroma. Aerodrom Rosulje na Vidovdan obišli su Tomislav Momirović ministar građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture i Mihajlo Zdravković direktor Aerodroma Srbije .

Grad Kruševac podigao je knez Lazar 1371. godine a ubrzo nakon toga izgrađena je i crkva Lazarica u slavu prvorođenog sina i naslednika prestola despota Stefana. Nakon 650 godina od osnivanja grada, u godini jubileja , o značaju nekadašnje srpske prestonice i srpskih svetinja na njenoj teritoriji i o značaju samog Vidovdana za srpski rod, govorio je sekretar Eparhije kruševačke, protojerej - stavrofor Dragi Veškovac.

U godini jubileja Kruševac je dobio jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija "Zabavni park Šarengrad" ili popularno nazvan Dino park. Ovaj park u prvih mesec dana obišlo je oko 60.000 posetilaca.

Osnovne vrednosti Srbije moraju da budu nezavisnost, sloboda i mir, jer bez slobode i nezavisnosti, samostalnosti u odlučivanju, nema ni mira, ni ostvarenja državnih interesa niti razvoja zemlje, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na Vidovdan, kada je u Kruševcu položio venac na Spomenik kosovskim junacima. On je tada prisustvovao i sednici Vlade, nakon koje je istakao da niko ne može i ne sme da voli Srbiju više od nas i zato je važno da mi o njoj odlučujemo.

Završna priredba predškolaca Predškolske ustanove "Nata Veljković" tradicionalno je obeležila i ove godine Vidovdanske svečanosti ali i obeležavanja jubileja - 650 godina od osnivanja grada Kruševca. Učeđće u priredbi uzelo je oko 900 mališana sa gradskog i seoskog područja. Pored završne priredbe mališani su pripremili program i za sam da Vidovdana.