O projektu

Zarazne bolesti su kroz istoriju sejale ne samo masovnu stopu smrtnosti već su u velikoj meri uticale na tokove istorije i ljudski identitet. Kriza korona virusa nam je skrenula pažnju da se prisetimo i pandemije Španskog gripa sa početka dvadesetog veka koja je za dve godine prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i Centra za kontrolu bolesti odnela između 40 i 50 miliona života. Kroz 25 desetominutnih emisija pokušaćemo da sagledamo sve posledice koje je Covid 19 ostavio na gotovo svaki aspekt života. Koliko ljudi je bilo u nevolji, koji su socijalni efekti pandemije, kako smo doživeli lokdaun. Epidemiološke mere su različite od države do države, a i u Srbiji su se vremenom menjale - od policijskog časa i zabrane kretanja do popuštanja restrikcija. Ipak, stručnjaci smatraju da bi određene bezbednosne i kontrolne mere mogle da ostanu na snazi nadalje.


TEKST ŽIVOT SA KORONOM

Centar za osobe sa invaliditetom tokom trajanja vanrednog stanja nije bio otvorenom za svoje korisnike.To je teško palo kako korisnicima, tako i vaspitačima koji rade u ovoj ustanovi. Danas, centra radi a većina korisnika primila je i vakcinu protiv korona virusa istakla je Nevena Lazarević direktorka ustanove i dodala da se očekuje da u opkviru centra uskoro počne sa radom i nova usluga "predah smeštaj".

Ambulanta za respiratorne infekcije Doma zdravlja Kruševac počela je sa radom u martu 2020. godine. Dr Sandra Vesić Veškovac u ovoj Kovid ambulanti od samog početka i govorila nam je kliničkim slikama pacijenata, broju pregleda koji su za ovih godinu ipo dana obavljeni u ambulanti , ali i šta joj je najteže palo tokom trajanja epidemije.

Opšta bolnica Kruševac našla se na visini zadatka tokom trajanja vanrednog stanja i tokom čitave epidemije. Samo u jednom momentu više od 200 hospitalizovanij pacijenata sa koronom bilo je smešteno na kovid odeljenjima bolnice. Više o tome govorila je dr Vesna Stević Gajić direktorka ove ustanove u okviru projektne emisije Televizije Plus Život sa koronom.

U šestoj projektnoj emisiji "Život sa koronom" govorio je tadašnji predsednik Privredne komore Kruševac Predrag Vukićević o siuaciji u privredi Rasinskog okruga na početku pandemije .

Mediji su se tokom trajanja vanrednog stanja trudili da gledaocima sve informacije prenose što realnije i i sami bili u samom centru dešavanja. O radu Televizije PLUS tokom pandemije govorila je Irena Milosavljević novinar.

Dom zdravlja Kruševac od samog početka epidemije covid 19 bio je na visini zadatka - od otvaranja kovid ambulante do trenutno aktuelne vakcinacije. Više o tome govorila je direktorka ove ustanove dr Marina Kostić.

Oči u oči sa koronom, dolazak u nepoznati grad, odvojenost od porodice, nemoć da pomogneš pacijentu samo su neke od stvari sa kojima se susrela glavna sestra Kovid bolnice u Kruševcu. Razgovor sa njom pogledajte u trećoj projektnoj emisiji Život sa koronom čija je realizacija podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja.

U okviru realizacije projekta "Život sa koronom" koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja razgovarali smo sa Jelenom Mijailović, direktorkom Gerontološkog centra Kruševac.

U okviru realizacije projekta Televizije Plus koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja a nosi naziv "Život sa koronom", prvu od ukupno sedamnaest desetominutnih reportaža posvećujemo medicinskim sestrama i tehničarima - herojima korone.