Televizija Plus

DANAS SLAVIMO ĐURĐEVDAN

Praznik Svetog Đorđa, Đurđevdan, obiluje slavljem, simbolima i tradicijom, koje se neguju u mnogim kućama širom Srbije kao krsna slava.

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja po novom kalendaru, u sećanje na stadanje Svetog Đorđa. Simbolizuje početak proleća i rađanja, te se pravoslavni hrišćani posebno raduju ovom danu, slaveći ga kao krsnu slavu. Đurđevdan je druga po zastupljenosti slava kod Srba.

Na ikonama, Sveti Đorđe je predstavljen na konju, probadajući aždaju, simbolizujući svoju pobedu nad neznaboštvom.

U vreme srpskog ropstva pod Turcima, Đurđevdan je bio više od verskog praznika. Muškarci su napuštali domove i odlazili u šumu, pridružujući se hajducima u borbi za slobodu. Dan je postao simbol hrabrosti i otpora, ostavljajući dubok trag u narodnom sećanju, što potvrđuje izreka: "Đurđev danak, hajdučki sastanak, Mitrov danak, hajdučki rastanak".

Đurđevdan je obogaćen brojnim običajima i ritualima koji se i danas neguju. Pletenje venaca od poljskog cveća, ukrašavanje đurđevkom i kupanje u reci su samo neki od običaja koji krase ovaj praznik.

Slavljenje Đurđevdana je prilika da se zajedno sa porodicom i prijateljima uživa u tradiciji i zajedništvu, očuvavajući tako bogato kulturno nasleđe i duh srpskog naroda.

0 komentara

Napišite komentar