Televizija Plus

NOVA NAGRADA ZA „HRABRU KROJAČICU“

Žiri u sastavu Tatjana Peternek Aleksić, dramaturg, Ana Zdravković glumica i rediteljka i Jug Radivojević, reditelj, nakon odgledanih predstava prijavljenih na konkurs za nagrau „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za decu donosi sledeću odluku: Nagrada „Slobodanka Caca Aleksić“ dodeljuje se reditelju Marku Torlakoviću za predstavu „Hrabra krojačica“ Kruševačkog pozorišta. Reditelj Marko Torlaković je u predstavi ,,Hrabra krojačica“po tekstu Jelene Paligorić Sinkević, pokazao talenat kompletnog autora spajajući znanja iz oblasti režije, ali i muzike i scenskog pokreta i pokazujući posebnu nadarenost za vizuelna rešenja.
Ekologiju kao temu predstave, upotpunio je društveno angažovanom akcijom u kojoj je animirao lokalnu zajednicu da prikupljanjem korišćene odeće učestvuju u izradi scenografije i tako doprineo da poruka o važnosti očuvanja prirode bude originalno pokazana kroz zajedničku akciju publike i autorskog tima .
Kroz rad sa mladim glumcima, reditelj je njihove talente za glumu, ali i pevanje i pokret, iskoristio kreirajući razigranu scensku postavku, koja kroz muzičke songove, ples, kao i duhovita rešenja, pokazuje maštovit i komunikativan rediteljski pristup prilagođen uzrastu kome je predstava namenjena.
Potrebno je posebno istaći sveukupni utisak studioznosti kojom je Marko Torlaković pristupio režiji ove predstave i tako pokazao stav o neprocenjivoj važnosti pozorišta za decu kakav je imala u svom rediteljskom pristupu i rediteljka čiju nagradu dobija.
Sve navedeno rezultiralo je osmišljenom celinom i jedinstvenom slikom sa jasnim rediteljskim potpisom na tragu stvaralaštva Slobodanke Cace Aleksić.

0 komentara

Napišite komentar