Televizija Plus

RFZO ĆE OD SEPTEMBRA OMOGUĆITI OBAVEZNI SKRINIG NA SPINALNU MIŠIĆNU ATROFIJU

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) će od septembra omogućiti obavezni skrining, genetsku analizu iz krvi bebe, na spinalnu misićnu atrofiju (SMA), što znači da će se o trošku države sprovoditi kod svih novorođenih beba u svim porodilištima u Srbiji.
Do sada se neonatalni skrining na SMA sprovodio kroz pilot projekat za svu novorođenu decu u dva porodilišta - GAK Narodni front i KC Kragujevac, a od sada u svim porodilištima.
Cilj i značaj ovog obaveznog skrininga je da se što ranije otkriju novi slučajevi, odnosno postavi dijagnoza, kako bi bebe u najranijoj fazi bolesti dobile terapiju, a to je od suštinskog značaja za efekte lečenja i usporavanje napredovanja bolesti.
Prema podacima RFZO, imajući u vidu broj beba koji se godišnje rodi u Srbiji, za ovaj novi neonatalni skrining država će izdvojiti oko 62.000.000 dinara godišnje.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je najavio gostujući na TV Pink da Srbija planira da u naredna "dva ili tri meseca uvede pravilnik kojim će država pokrivati lečenje za svu decu sa spinalnom mišićnom atrofijom, kakvih na godišnjem nivou ima petoro do sedmoro".
Naveo je i da je već doneta odluka da se rade genetski testovi za tu bolest na svoj deci u Srbiji odmah po rođenju, i da će država za to uložiti 62 miliona dinara.

0 komentara

Napišite komentar