O projektu

У постојећој туристичкој понуди, манифестације представљају догађаје који у великој мери могу да допринесу повећању атрактивности одређеног места, а самим тим и повећању туристичког промета. Оне представљају значајни туристички потенцијал, јер одржавање манифестација у многоме доприноси допуњавању туристичког садржаја не само у туристичким центрима, него и у насељеним местима која се одликују мањим туристичким прометом., а одржавају се у току туристичке сезоне или ван ње. У циљу промоције манифестација којима обилује Врњача Бања, а опет са идејом повећања информисаности грађана овог дела Србије и шире о њима, идеја пројектног тима је да представи манифестације, али и са надлежнима сагледа могућности за њихово унапређење. Посебан осврт биће на потенцијалима за развој манифестација ван актуелне сезоне Бање, а како би је туристи и у то време посећивали.


ФЕСТИВАЛСКА БЕЛЕЖНИЦА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ 5

Србија рели је најпознатије и најзначајније аутомобилско такмичење у Србији, а по традицији и једно од најстаријих у овом делу Европе. Као својеврстан фестивал аутомобилизма, овај рели нашао је своје место у оквиру пројекта „Фестивалска бележница Врњачке Бање“.

ФЕСТИВАЛСКА БЕЛЕЖНИЦА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ 4

Један од значајнијих сегмената Врњачких културних свечаности је Фестивал филмског сценарија. Први пут је организован 1977. године под називом „Југословенски играни филм у акцији“, да би након пар година, изменио назив и прерастао у Фестивал. Данас овај фестивал окупља најзначајнија имена филмског сценаија у Србији и шире, а тема је четврте емисјие пројекта „Фестивалска бележница Врњачке Бање“.

ФЕСТИВАЛСКА БЕЛЕЖНИЦА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ 3

„Врњачки Карневал“ је једна од највећих туристичких манифестација у Србији и свакако представља круну дешавања током летње сезоне. Ова манифестација сваке године окупи више стотина хиљада посетилаца, јер током недељу дана у јулу месецу Врњачка Бања постане сцена на којој се одржава велики број маскенбала, фестивала, концерата, представа и спортских дешавања. Управо овај фестивал, тема је треће емисије у оквиру пројекта „Фестивалска бележница Врњачке Бање“.

ФЕСТИВАЛСКА БЕЛЕЖНИЦА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ 2

У оквиру друге емисије пројекта „Фестивалска бележница Врњачке Бање“, приказали смо „Џивџан фест“ – фестивал фолклора који има за циљ да промовише мултикултуралност и окупи младе људе око заједничке идеје ширења културе и уметности, очувања и неговања традиционалних вредности и народних обичаја и да афирмише сарадњу и заједништво млађих генерација.

ФЕСТИВАЛСКА БЕЛЕЖНИЦА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ 1

Манифестациони туризам (евент тоурисм) је један од најзначајних појавних облика туристичких кретања. Манифестациони туризам није везан искључиво за сезону као други видови туризма, а какав је његов потенцијал за напредак у Врњачкој Бањи, разговарали смо у првој емисији пројекта „Фестивалска бележница Врњачке Бање“ са председником општине, Бобаном Ђутовићем. Исто тако, приказан је један од највећих музичких фестивала у Србији, али и у овом делу Европе – „Лове - Фест“.