O projektu

У оквиру реализације пројекта предвиђено је 5 петнаестоминутних емисија које за циљ имају едукацију и повећање информисаности шире јавности о проблему одлива становништва са сеоског подручја. Предвиђено је да се у оквиру емисија на ову тему разговара са представницима свих релевантних институција, социјалним радницима, као и стручњацима у области помоћи старим и самачким домаћинствима, како бисмо дошли до што прецизнијих података уз помоћ којих бисмо адекватно мапирали примарне и секундарне проблеме ове категорије. Општину Ћићевац чини десет насеља и то су: Ћићевац, Сталаћ, Појате, Лучина, Град Сталаћ, Плочник, Мрзеница, Трубарево, Браљина и Мојсиње Према последњој информацији о становништву за општину Ћићевац (Расинска област, Регион Шумадије и Западне Србије) (2016. година), број становника износи 8 837, што је 0,13% од укупне популације Србије. Кад би се популација мењала као за последњи период од 2011-2016 (-1,39% годишње), број становника за Ћићевац општину у 2022. години би био 8 127.


САЧУВАЈМО СРПСКА СЕЛА 5. ЕМИСИЈА

Ипак постоји нада да ћемо сачувати српска села јер наши саговорници се слажу у једном а то је да никада не би напустили своја огњишта. Верујемо да је тако а ми ћемо се потрудити да кроз што више оваквих пројеката и емисија укажемо на значај очувања насељених места.

САЧУВАЈМО СРПСКА СЕЛА 4. ЕМИСИЈА

Живот у селима Ћићевачке општине као што су Мојсиње, Трубарево, Плочник и Браљина има и добрих страна јер без фабричких димњака и издувних гасова околина је чисто еколошка што мештани и пензионери који долазе из градова и овде проводе пролеће и лето, сматрају предношћу за живот.

САЧУВАЈМО СРПСКА СЕЛА 3. ЕМИСИЈА

Становници Мојсиња, Трубарева и Браљине, у долини где Јужна Морава у време поплава увек бележи највиши водостај, навикли су се да живе са реком. Село Мојсиње најмање је насељено место у ћићевачком крају. У неколико кућа живи осам становника.

САЧУВАЈМО СРПСКА СЕЛА 2. ЕМИСИЈА

Како бисмо сачували српска села од пропадања и осипања општина Ћићевац улаже у путну и другу инфраструктур а председница ове општине Мирјана Кркић говорила је урађеном у овој години.

САЧУВАЈМО СРПСКА СЕЛА 1. ЕМИСИЈА

Општину Ћићевац чини десет насеља и то су: Ћићевац, Сталаћ, Појате, Лучина, Град Сталаћ, Плочник, Мрзеница, Трубарево, Браљина и Мојсиње. Ове године општина Ћићевац је из буџета издвојила знатна средства за развој ових насељених места.