O projektu

Производња меда и других пчелињих производа је занат који се учи у једној сезони, а релативно ниска улагања могу се брзо вратити. Пчеларство је погодно за оба пола и лица различитих нивоа знања, а у њему могу да раде и људи са благим степеном инвалидитета и старији од 50 година, те управо ова грана пољопривреде у себи носи висок потенцијал за развој села. Уколико ту додамо и потенцијал за развој сеоског и здравственог туризма (у свету је све популарнија такозвана апитерапија, односно лечење пчелињим производима), објективно се могу сагледати могућности за зараду, развој сеоског подручја и покретање пољопривреде Бруса. Реализацијом овог пројекта, тим који ради на њему настојаће да заинтересованим грађанима прикаже почетна улагања у овај посао, које пакете помоћи и субвенције постоје, а кроз примере добре праксе и какве су могућности зараде.


ВРЕДНА ПЧЕЛА БРУСА 7.ЕМИСИЈА

Да она народна да на млађима свет остаје, важи и у пчеларству, показао нам је млади пчелар Драгиша Миликић, један од најмлађих пчелара бруског краја.

ВРЕДНА ПЧЕЛА БРУСА 6.ЕМИСИЈА

Савремено пчеларство, окренуто економичности и продуктивности, се не може ни замислити без сеобе пчела на више паша. Успешно искористити две, три, а у неким условима и више паша (поготово багремових), могу се остварити одлични економски ефекти, а какво је искуство пчелара Миломира Марковића чули смо у емисији „Вредна пчела Бруса“.

ВРЕДНА ПЧЕЛА БРУСА 5.ЕМИСИЈА

У наставку серијала емисија „Вредна пчела Бруса“ сазнали смо и како функционише заједница пчелара у Брусу, који су потенцијали за развој туризма који се базира на пчелињим производима, а пчелар Радоје Матић детаљно нам је објаснио шта је то потребно да бисмо имали успешно пчелиње друштво.

ВРЕДНА ПЧЕЛА БРУСА 4.ЕМИСИЈА

Како се формира добро пчелиње друштво и зашто је добра матица важна, говорио нам је у емисији „Вредна пчела Бруса“ пчелар и произвођач пчелињих матица Радоје Матић.

ВРЕДНА ПЧЕЛА БРУСА 3.ЕМИСИЈА

Бруски мед има посебан квалитет, а пчелари Бруса имају и идеју да у неком наредном периоду брендирају свој производ, што ће, верују, утицати на повећање његове тржишне вредности. Како каже пчелар Милоћ Татић, идеја је да се мед брендира са удружењима из Рашке, Куршумлије, Лепосавића и Александровца.

ВРЕДНА ПЧЕЛА БРУСА 2.ЕМИСИЈА

Бруски крај показао се као изузетно повољан за развој пчеларства, а какав је потенцијал за развој ове гране пољопривреде, у другој емисији „Вредна пчела Бруса“ настављамо разговор са Гораном Деспотовићем, председником Удружења пчелара Бруса.

ВРЕДНА ПЧЕЛА БРУСА 1.ЕМИСИЈА

У првој емисији „Вредна пчела Бруса“, имали смо прилике да са пчеларом Гораном Деспотовићем разговарамо о Удружењу пчелара Бруса. Како је Горан Деспотовић и председник Удружења, било је речи и о развоју пчеларства у бруском крају.