Televizija Plus

RASPISAN JAVNI POZIV ZA SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE SANACIJE PORODIČNIH KUĆA I STANOVA

Grad Kruševac je otvorio novi ciklus prijava za subvencionisanje mera energetske efikasnosti, kao deo šireg plana unapređenja održivog razvoja i smanjenja potrošnje energije. Ovaj program nudi građanima jedinstvenu priliku da uz podršku lokalne samouprave sprovedu aktivnosti koje će poboljšati toplotnu izolaciju svojih domova, smanjiti troškove grejanja i hlađenja, kao i povećati ukupni komfor života. Kroz program se mogu ostvariti subvencije koje pokrivaju do 50% troškova ovih zahvata, omogućavajući tako da domaćinstva sa manjim ulaganjima postignu značajne uštede.

Mere poput zamene stare stolarije novim, energetski efikasnim prozorima i vratima, postavljanja izolacije na spoljne zidove, krovove i podove, ili kupovine novih sistema za grejanje, omogućiće domaćinstvima da smanje gubitak energije i poboljšaju kvalitet vazduha unutar objekata.

Pravo učešća imaju svi vlasnici porodičnih kuća i stambenih objekata na teritoriji grada Kruševca. Prijave mogu podneti fizička lica koja su vlasnici nepokretnosti ili imaju pravo korišćenja objekata na osnovu zakonskog osnova. Važno je da su objekti za koje se podnosi prijava izgrađeni u skladu sa važećim zakonskim propisima i da nisu u postupku legalizacije.

Ukupna bespovratna sredstva koje grad Kruševac, zajedno sa sredstvima Ministarstva dodeljuje putem ovog poziva iznose 22.500.000,00 dinara, a za svaku od mera ograničena su maksimalna ukupna sredstva podsticaja. Naime, finansijski udeo podrazumeva da grad sufinansira do 50% ukupne vrednosti investicije, dok se izrada tehničke dokumentacije prema važećoj zakonskoj regulativi finansira do 80 odsto. Sopstvena sredstva građani su dužni da obezbede pre početka radova.

Neophodna dokumentacija uključuje popunjen prijavni formular, koji se može preuzeti u Gradskoj upravi ili na zvaničnoj internet stranici grada, dokaz o vlasništvu nad nepokretnošću (izvod iz katastra nepokretnosti) ili dokaz o pravu korišćenja, predračun radova od strane ovlašćenih izvođača radova, koji će biti angažovani za sprovođenje mera, dokaz o trenutnom stanju energetske efikasnosti objekta (npr. fotografije ili opis trenutnog stanja), a u slučaju da se prijavljuje socijalno ugrožena kategorija, potrebna je dokumentacija koja to potvrđuje (npr. rešenje o socijalnoj pomoći).

Prilikom razmatranja prijava, prioritet će imati domaćinstva koja već imaju nisku energetsku efikasnost, odnosno objekti sa starom stolarijom, lošom izolacijom ili zastarelim grejnim sistemima. Pored tehničkih faktora, dodatne bodove mogu dobiti i socijalno ugrožene kategorije stanovništva, poput porodica sa nižim prihodima ili višečlanih porodica. Uzeti će se u obzir i starost objekta, te postojeći energetski sistem.

Rok za prijavu je do 31. decembra 2024. godine, a prijave se podnose na adresu Saveta za energetsku efikasnost, ul. Cara Lazara 35, Kruševac. Prijave koje stignu pre 28. oktobra i nakon isteka roka za podnošenje prijava neće biti uzete u razmatranje.

0 komentara

Napišite komentar