O projektu

Fudbal je oduvek imao važnu ulogu u fizičkom vaspitanju i programima obrazovanja dece u osnovnim školama. Međutim, moderno vreme i promene stilova života doveli su do smanjenja fizičke aktivnosti među najmlađom populacijom i zapostavljanja uloge sporta, samim tim i fudbala, u razvoju dece i omladine. U godini kada se obeležava vek postojanja fudbala u Rasinskom okrugu, važno je podsetiti da je upravo Rasinski okrug oduvek važio za rasadnik fudbalskih talenata. Sa ovog podneblja potekla su velika fudbalska imena koja su, igrajući u velikim srpskim, evropskim, pa i svetskim klubovima ispisala fudbalsku istoriju. Na teritoriji Rasinskog okruga, u odnosu na raniji period, zabeležen je trend opadanja broja aktivnih fudbalskih klubova. Tako su, u odnosu na 2015. godinu kada ih je bilo 108, danas aktivna 92 kluba. Ako se sagleda stanje klubova koji u svom sastavu imaju i mlađe selekcije, tu je situacija znatno lošija, jer osim 4 škole fudbala, na teritoriji celog okruga postoji jedva desetak omladinskih klubova koji su aktivni. Imajući u vidu značaj sporta za razvoj mladih, kao i veliku popularnost koju fudbal uživa kod omladine tokom trajanja projekta, tim koji ga realizuje nastojaće da, u saradnji sa određenim institucijama, ukaže neophodnost sporta za zdrav način života. Isto tako, nastojaće da ukaže na značaj formiranja novih omladinskih klubova i škola fudbala, kao i formiranje liga za mlađe kategorije po ugledu na pojedine gradove u Srbiji u kojima takva takmičenja već postoje. Formiranje liga razvijalo bi kod mladih takmičarski duh, motivaciju za dalje napredovanje, ali i stvorilo osećaj za fer-plej i kulturu ponašanja na sportskim dešavanjima. Isto tako, tim je uveren da bi deca kroz takmičenja sa vršnjacima iz susednih gradova ili opština stekla nova prijateljstva, čime će biti zadovoljen i socijalni aspekt projekta.


Kao trener, Dragan Tadić uspešno sa kolegama vodi školu fudbala pod nazivom ,,Finale“. Razgovarali smo o tome šta je važnije: takmičenje i pobeda ili treniranje. Deca iz ove školice fudbala otkila su nam ko su im uzori u fudbalu, odakle ljubav prema ovom sportu i kakvi su njihovi planovi za budućnost.

U sedmoj emisiji Stevan Stošić govorio nam je o klubovima u kojima je nastupao u Srbiji i u inostranstvu, po čemu se razlikuje srpski fudbal od španskog kao i da li žali za nečim u svojoj karijeri.

U šestoj emisiji predstavljena je igračka i trenerska karijera kruševljanina Dragana Tadića koji nam je takođe otkrio i kakav je bio osećaj da u dresu Napretka postigne 2 gola protiv kluba za koji navija od malena – Crvene Zvezde.

Milorad Jovanović, zvani Mića Božija volja, nekadašnji fudbaler Napretka iz najsjajnije Napretkove generacije sedamdesetih godina, razgovarao je sa nama o svojoj karijeri. Čega se sve odrekao, zašto je celu svoju fudbalsku karijeru proveo u samo jednom klubu, šta je bitnije: talenat ili trening, otkrila nam je ova fudbalska legenda.

Dušan Pešić, bivši igrač Napretka, splitskog Hajduka I turskog Fenerbahčea predstavio je svoju bogatu fudbalsku karijeru.

Bojan Miladinović, nekadašnji fudbaler Napretka I beogradske Crvene Zvezde govorio je o svojim fudbalskim počecima, klubovima u kojima je igrao I postignutim uspesima.

Stojanović Saša trener FK Trajal – Knez Lazar, u drugoj emisiji govorio je o načinu rada sa mlađim selekcijama, takmičenjima I školi fudbala koju vodi.

U prvoj projektnoj emisiji ,,Vek fudbala u Rasinskom okrugu” predstavljen je istorijat fudbala I Fudbalskog saveza Rasinskog okruga. Sa predsednikom Vladanom Gašićem razgovarali smo o trenutnom stanju u fudbalskom savezu, poteskoćama sa kojima se suočio po dolasku na mesto predsednika saveza kao I o planovima za budući period.