O projektu

Како су медији главни инструменти креирања јавног мњења настојаћемо да низом од 6 петнаестоминутних емисија ,прилога и репортажа, радимо на промоцији културне баштине а посебан акценат ставићемо на културне манифестације које се током године реализују у Темнићком крају под покровитељством општине Варварин.

Циљна група пројекта НА ИЗВОРУ КРАЈ КИСЕЛЕ ВОДЕ – МАНИФЕСТАЦИЈЕ ТЕМНИЋКОГ КРАЈА биће управо организатори и учесници манифестација и програма.


Udruženje žena" Juhorske vile", uz podršku Opštine Varvarin, u Obrežu, organizovali su treću po redu privredno-turističku manifestaciju" Džemijada". Mesna zajednica Orašje i KUD "Vuk Karadžić" u Orašju organizovali su prvu po redu gastronomsko-turističku manifestaciju "Oraška crepulja". Sada već tradicionalna gastronomska manifestacija "Toljevačka kupusijada" održana je po 6. put u porti crkve u Toljevcu.

Dan Opštine Varvarin se obeležava kao sećanje na Varvarinsku bitku, jednu od najslavnijih bitaka Prvog srpskog ustanka iz 1810. godine. Tradicionalno se obeležava 23.septembra, na dan kada je bitka okončana pobednički, a na isti dan osnovna škola “Jovan Kursula” u Varvarinu obeležava Dan škole. Manifestacija se organizuje u Sastavcima, na mestu gde se vodila bitka, i u velikoj sali Doma kulture.

Јубиларна, 50. Централна смотра такмичења села Расинског округа, у организацији Културног центра Крушевац (КЦК) и под покровитељством Општине Варварин, одржана је ове године у Хали спортова СЦ “Темнић” у Варварину. У варваринској Хали спортова представили су се и КУД-ови “9. Август” из Лучине, “Ћуковац” из Великог Шиљеговца, “Расина” из Ботурића, “Ситан вез” из Старог Трстеника и “Коло” из Обрежа. У ревијалном делу наступили су и чланови КУД-а “Јован Курсула” из Села Варварин. Централној смотри такмичења села присуствовали су и представници града Крушевца, као и општина Александровац, Трстеник и Ћићевац.

Etno festival “Moravske večeri”, 13. po redu, biće održan u Varvarinu u nedelju i ponedeljak, 27. i 28. avgusta. Za nedelju, 27. avgust, zakazano je ribolovačko takmičenje na obali Velike Morave (kod splavova), dok će kulturno-umetnički program i koncert narodne muzike biti održani u ponedeljak, 28. avgusta, sa početkom od 19 časova, na školskom poligonu u Varvarinu.

Фестивал хармонике “Жилићеви дани” ове године се по први пут организује у Варварину, у знак сећања на хармоникашку легенду из Бошњана, композитора великог броја народних кола и песама, троструког освајача награде “Прва хармоника Југославије”, Драгана Матића Жилића. Њему у част, Фестивал у Варварину је и претквалификационо такмичење за Међународни фестивал “Прва хармоника Србије” који се организује шест деценија у Сокобањи.

U porti Crkve Svetog Arhangela Gavrila u Toljevcu, u organizaciji Udruženja građana “Disićeva tradicija”, održan je Prvi srpski Sajam na selu, poljoprivrede, turizma i gastronomije, uz bogat kulturno – umetnički program, izložbu jagoda i proizvoda od jagoda i meda i pčelinjih proizvoda, izložbu domaćih vina i rakije i takmičenje u pripremanju riblje čorbe.