Televizija Plus

ODRŽANO SVEČANO OTVARANJE IZLOŽBE „MAPE“ KRUŠEVLJANKE JELENE BOROVČANIN U BEOGRADU

U Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu svečano je otvorena samostalna izložba „Mape“ umetnice Jelene Borovčanin. Izložba, koja će biti otvorena do 20. septembra, privukla je veliki broj posetilaca koji su imali priliku da se upoznaju sa jedinstvenim umetničkim radovima inspirisanim bogatom istorijom Balkana, Venecije i Mediterana.
Nakon zapaženog uspeha kolektivne izložbe „Identiteti“ održane u Veneciji koja predstavlja polaznu tačku za dalji razvoj jedinstvene postavke „Mape“, umetnica usavršava upotrebu rafiniranog stakla sa ostrva Murano, praveći time direktnu vezu sa istorijom venecijanske umetnosti. Projekat predstavlja umetničko istraživanje koje kombinuje elemente staklenih fragmenata i antičkih kovanica kojima su predstavljeni najrazličitiji motivi, simbolizujući putovanja kroz vreme i prostor.
-Projektom „Mape“ istražujem bogatu istoriju kroz kombinaciju stakla i kovanica, osvetljavajući ključne trenutke putovanja kroz vreme i prostor. Za mene, Mape su sinonim za putovanja, kroz koje nastavljam da gradim svoj umetnički put. Neizmerno me raduje što je baš ova, moja 18. po redu izložba predstavljena upravo ovde, u Italijanskom institutu za kulturu, mestu koje na simboličan način povezuje ceo ovaj koncept i moj umetnički izražaj - izjavila je Jelena Borovčanin povodom svečanog otvaranja izložbe.
Kustos izložbe, gospodin Saverio Simi de Burgis, koji je takođe bio kustos Jelenine prethodne izložbe „Identiteti“ u Veneciji, izneo je svoje viđenje umetničkog izraza Jelene Borovčanin: -Identitet i tradicija su u neraskidivoj vezi između prošlih i sadašnjih dana, što predstavlja motivaciju za istraživanje u savremenom kontekstu. To su istovremeno i odlike koje primećujem u Jeleninom radu i delima protkanim ovim ciljevima .
Kroz različite mape Mediterana, Balkana i Srbije, Jelena Borovčanin predstavlja i povezuje bogatu i isprepletanu istoriju ovih područja. Od Odiseja i cara Hadrijana, preko rimskih careva rođenih na području Srbije, do Stefana Prvovenčanog, umetnica je predstavila ove veze na svojim delima do najsitnijih detalja. Postavka „Mape“ je dodatno obogaćena ostalim samostalnim delima umetnice u kojima „govori“ o ciklusu života kroz ptice, drveće, sunce i čoveka, objedinjujući nesvakidašnje stvaralaštvo u jedinstven umetnički doživljaj.
Izložba je otvorena do 20. septembra, od ponedeljka do četvrtka od 10h do 18h i petkom od 10h do 15h časova, a ulaz je besplatan za sve posetioce.
Inače, Jelena Borovčanin rođena je u Kruševcu 1987. godine.Na umetničku scenu stupila je svojom prvom samostalnom izložbom 2017. godine. Kritička javnost Jeleninu tehniku prepoznaje kao novi pravac savremene umetnosti. Magistrirala je političke nauke.
Jelena stvara slike od stakla, kao samouki umetnik, tehnikom čiji počeci datiraju od trenutka kada se u nesreći staklo prosulo po njoj. Taj događaj predstavlja viziju koju Jelena prikazuje kroz motive tokom desetogodišnjeg stvaralaštva. Simbiozom linija, boja i staklenih fragmenata, novčića I zlatnih listića, kroz otvoren način razmišljanja Jelena stvara svet samorodne umetnosti. Tokom stvaranja kombinovala je različite tehnike i materijale i tako izgradila svoj identitet kroz osnovni element jake energije – staklo. Ovakav način stvaranja radova je veoma složen, jer su kompozicije u promišljenom dijalogu sa konceptualnom pričom. Izlagala je u Srbiji i regionu. Neka od dela nalaze se u Narodnoj banci Srbije kao autentično, Centrlnom gradskom trgu u Kruševcu, u mnogim zemljama sve do Kalifornije kod kolekcionara.

0 komentara

Napišite komentar