O projektu

Како су медији главни инструменти креирања јавног мњења настојаћемо да низом од 14 десетоминутних емисија ,прилога и репортажа, радимо на промоцији културне баштине а посебан акценат ставићемо на културне манифестације које се током године реализују у Крушевцу под покровитељством града, Културног центра Крушевац, Народног музеја, Народне библиотеке, Крушевачког позоришта, Туристичке организације. Циљна група пројекта ШАРЕНГРАДСКИ РАСАДНИК КУЛТУРЕ биће управо организатори и учесници манифестација и програма, али и глумци.


U organizaciji Kulturnog centra Kruševac održana je dvodnevna manifestacija „Čarapanski dani“ u okviru koje su dodeljene zahvalnice i nagrade učesnicima konkursa za „Najlepšu čarapu“.

U klubu Kulturnog centra Kruševac u prisustvu brojnih posetilaca održan je Sajam knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga. U kalendaru kulturnih dešavanja Rasinskog okruga centralno mesto godinama unazad zauzima Sajam knjiga i izdavaštva. Organizatori sajma su Kulturni centar i Istorijski arhiv a događaj je realizovan pod pokroviteljstvom grada.

Na Trgu glumaca u prisustvu brojnih Kruševljana na Vidovdan otkrivena je bista reditelju i glumcu Kruševačkog pozorišta Momiru Bradiću. Bistu su svečano otkrili ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i članovi porodice istaknutog umetnika.

Поводом стогодишњице рођења Радојке Живковић, у четвртак 24. августа 2023. године у биоскопу Крушевац, приређена је Свечана Академија. Учесници Академије су били: Љубиша Павковић, Снежана Ђуришић, Александар Софронијевић, Ринго Хамидовић, Грујица Николић, Драгана Стевовић и оркестар Филипа Миладиновића.

Dvadeseta po redu Muzička manifestacija "Stanislav Binički" održana je u Jasici od 24-27. jula 2023. godine u rodnom mestu znamenitog kompozitora, dirigenta i društvenog radnika onog vremena. Po tradiciji počela je likovnom kolonijom u porti crkve Sv. Prokopije, u kojoj je Binički kršten, u ponedeljak 24. jula. Učešće je uzelo 13 likovnih stvaralaca iz Kruševca, Jasike i okoline, među kojima je bilo i dece.

Централно вече 47. Беловодске розете Србије, било је посвећено додели награде – розети „Цвет у камену“. Организатори су Културни центар, КУД „Ратко Јовановић“, МЗ Бела Вода, а покровитељ је Град Крушевац.

Otvaranjem izložbe „Sećanje koje traje: Prebilovci„ svečano je otvoren rekonstruisani Dom slobodišta. U ime Ministarstva kulture prisustvovao je državni sekretar Miodrag Ivanović, a govorila je i gradonačelnik Jasmina Palurović. Autorka izložbe je Jasmina Tutunović – Trifunov, a autor postavke je dr Nikola Radosavljević, kustos i rukovodilac Grupe za programe u kulturi, prosveti, umetnosti i izdavaštvu Muzeja žrtava genocida.

U zgradi gradskog zdanja u Kruševcu održana je 33-ća po redu Filosofsko - književna škola, a ovogodišnja tema bila je "Uloga intelektualca danas". Sesije su trajale dva dana, a o ovoj temi govorilo je 33 učesnika iz Srbije i iz zemalja regiona.

Ribarska Banja, već 34 godine okuplja akademske umetnike iz zemlje, ali i inostranstva, koji, inspirisani prirodnim lepotama Ribarske Banje i okoline, u okviru likovnih kolonija stvaraju neprocenjiva umetnička dela.

Otvaranjem izložbe posvećene velikanu srpskog glumišta Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću i predstavom „Sile u vazduhu“ kruševačko pozorište obeležilo je dan osnivanja.

Од свога оснивања, 19. децембра 1951, Народни музеј Крушевац остварује своју основну делатност кроз сакупљање, чување, заштиту и излагање покретних културних добара и остатака материјалне културе завичаја. Током деценија, стасао је у значајну установу културе, изграђујући угледну позицију у музејској мрежи Србије. Смештен у простору археолошког парка, крушевачки музеј представља незаобилазно одредиште када је реч о културној и туристичкој понуди града.

Поводом 1.априла, Светског дана шале, у биоскопу „Крушевац“ одржано је завршно вече Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“, на коме су додељене награде и признања. Организатор манифестације је Културни центар, а покровитељ Град Крушевац.

Кућа Симића, здање јединствене културне и историјске вредности и евидентирано културно добро од великог значаја , у себи обједињује музејску збирку, музејски туристичко-информациони пункт и сувенирницу.

Дан установе и свој 31. рођендан Културни центар Крушевац обележио је свечаном академијом у биоскопу Крушевац, у присуству бројних суграђана, сарадника и пријатеља ове установе у култури. Награда „Слово љубве“, коју КЦК додељује за посебан стваралачки допринос унапређењу и ширењу културе и уметности, ове године припала је Андрији Јоргићу, директору НИП “Борба”.